Karpervissen, voor de één is het een hobby of een passie voor de andere is het een obsessie die verliefd is op zijn hobby.
Door je de jaren heen zijn er steeds meer karpervissers in Europa bijgekomen, zeker ook in Nederland en België. Het merendeel van de karpervissers bestaan uit mannen die het karpervissen als een hobby zijn begonnen, maar hedendaags zijn er zeker ook vrouwen die van het vissen op karper kunnen genieten. Karpervissen is nogal verslavend voor een hoop mensen, dit kan bij sommige karpervissers nogal eens uit de hand lopen. Maar het is en blijft een geweldige ontspannende bezigheid.
Waarschijnlijk is de karper één van de meeste beviste vissoorten door sportvissers over de gehele wereld. De jacht en strijd om deze schuwe vis op het “droge” te krijgen voor een foto is dan ook heel bevredigend.
Inhoudsopgave
- Waar vissen wij nu eigenlijk op?
- In de winter op karper vissen, een echte sport!
- De boilie
- Particles
- Slot
Waar vissen wij nu eigenlijk op?
Er zijn verschillende verschijningsvormen van de karper te herkennen waarop de karpervisser vist. De originele benaming van de karper is Cyprinus carpio.
De oudste is de wilde of boerenkarper, daarnaast hebben we de schubkarper, de spiegelkarper, de rijenkarper, de leder of naaktkarper en de volschub spiegelkarper waarop we kunnen vissen. De laatste jaren is ook de koikarper een geliefd doelwit geworden, vooral karpervissers die naar Frankrijk gaan om in de Franse wateren te vissen krijgen vaak met deze mooie vis te maken. Ze zijn speciaal uitgezet en zwemmen rond om als bijvangst gevangen te worden door de gelukkige karpervisser. Ook de graskarper kan je aanmerken als een bijvangst, de graskarper is zowel in Nederland en Frankrijk uitgezet.
Je kunt zeggen dat de karper één van de sterkste zoetwatervissen is die er rond zwemt in onze wateren, alleen de meerval is nog sterker. Ook deze krachtpatser is uitgezet in de meeste wateren. Vooral in de Franse wateren zorgt de meerval voor een leuke bijvangst. Veel karpervissers vissen dan ook met een enkele hengel als “bijlegger” op deze krachtpatser.
Buiten dat de karper sterk is, kan je er zeker van zijn dat het ook een zeer schuwe vis is, die je niet zomaar even snel kunt vangen. Je kunt stellen, hoe groter en zwaarder hoe schuwer ze zijn. Dit maakt het karpervissen tot een ultieme uitdaging voor zowel jong en oud.
In een kort tijdsbestek is het karpervissen in Nederland één van de meest beoefende zoetwatervisserijen geworden. Een van de belangrijkste kenmerken is dat het een erg spannende sport is, waar vaak veel geduld en tijd voor nodig is. De technieken, tactieken en het hengelsportmateriaal, water en stek keuze kunnen deze sport best wel duur maken. Maar ook hier geldt, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, gelukkig is elke karpervisser de baas over zijn eigen portemonnee.
Als je ervaring hebt met vissen op andere vissoorten zoals bijvoorbeeld de voorn en brasem, dan zal het overstappen op het vissen op karper een gemakkelijkere stap zijn, dan als je nog nooit gevist hebt. Je zult dan veel moeten leren over de karper zelf, de vistechniek, welk hengelsportmateriaal je dient te gebruiken en op wat voor soort water je het best kunt gaan vissen. Daarna kom je nog eens voor de keuze welke op welke visstek je het best kunt gaan zitten. Als je dan eenmaal op de juiste stek zit op het juiste water, heb je nog keuze over welke lijn en onderlijn je daar het best kunt gebruiken en natuurlijk niet te vergeten welke aassoort je gaat gebruiken. Kortom dit is een blik in de vreemde maar erg leuke wereld van het karpervissen.
Vaak zal je de karpervissers langs de waterkant zien zitten, stoere mannen die in camouflage pakken gegoten, verscholen tussen bosjes of riet kragen zitten. Ze zitten verdekt opgesteld om er voor te zorgen dat de karper niet op de hoogte is van hun aanwezigheid. Heerlijk onderuit gezakt op een comfortabel zittende karperstoel, achter hun met de grote zorg opgestelde karperhengels, die op hun beurt keurig en op een rij liggen op een prachtige rodpod.
Zelf klaargemaakte koffie drinken of een zelfgemaakte maaltijd maken langs de waterkant is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld geworden, vele karpervissers hebben buiten het voer voor de karper, ook eten en drinken genoeg voor zichzelf verstopt in een vistas.
Vele karpervissers willen dat alles er perfect uit ziet en onderhouden hun materiaal dan ook met regelmaat. Met eindeloos geduld zitten ze te wachten op die ene beet. De actieve karpervisser vist met regelmaat een dagje maar de echte profs vissen vaak meerdere dagen achter elkaar. Daarvoor hebben ze dan ook een Bivvy met een daarin een bedshair, slaapzak, gas kooktoestel en nog vele andere zaken die we (denken)nodig te hebben.
Zodra de buiten- en watertemperatuur zakt, breken er voor de meeste karpervissers rustige tijden aan. Een klein groepje karpervissers blijven toch doorgaan en vangen ook in de winter karper, de echte die hards!
In de winter op de karper vissen, een echte sport!
Wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor het karpervissen? Als je op internet gaat kijken dan zijn er een heleboel producten te koop en zie je al snel door de bomen het bos niet meer. De ene hengelsportzaak heeft een nóg breder assortiment dan de ander. Niet alle karper producten zijn echter noodzakelijk om te hebben en sommige zijn zelfs totaal overbodig om te gaan “karperen”.
Eerst moet je zelf het onderscheid gaan maken tussen twee manieren van karpervissen, wil je actief ( bijvoorbeeld met een dobber of een drijvende korst) of statisch ( met onder andere een beetverklikker) met steunen gaan vissen. Voor welke manier je kiest kan van grote invloed zijn van het benodigde materiaal wat je moet aanschaffen.
Buiten de vele karpermaterialen/karperspullen die je nodig hebt om op karper te gaan vissen, heb je ook het benodigde karpervoer nodig. Het aas wat gebruikt kan worden is werkelijk te veel om op te noemen, een paar basis principes zijn er wel. Karpers zijn echte alleseters, je kunt ze dan ook met heel veel verschillende aassoorten vangen, waardoor er zeker ruimte is om te experimenteren.
In het verleden werd er veel met de aardappel gevist en de kapervissers die dag en nacht aan de waterkant zaten, experimenteerde met
kattenvoer en paneermeel. Toen was “free lining” heel gewoon, free lining is dat je enkel met de haak vist, met het gewicht van je aas worp je dan waar je wilde vissen. Wat is er veel veranderd in de loop van de jaren!
Bij vele zal het nostalgische herinneringen oproepen, het vissen met de pen of met de drijvende korst. Deze manier van actief vissen, gewapend met een penhengel, struinden de karpervissers alle hoeken en gaten van het water af. Onder de bomen, bij gevallen takken, onder en tussen leliebladen, overal werd de zoete maïs, kaas, broodvlok of een stukje aardappel voorzichtig te water gelaten.
Voor het boilie tijdperk was dit bijna de enige manier van vissen op de karper, er werd wel met ballen roggebrood, kattenvoer, aardappel of kaas gevist. Maar niemand had een vermoeden dat rond de jaren 80, de boilie het aas was in
Engeland om verbluffende vangsten te krijgen. Nergens lagen er boilies in de winkel, de karpervissers die het wel wisten hielden het goed geheim en maakte ze stiekem thuis. Toen was het internet er niet zoals tegenwoordig, dus het duurde nog een paar jaar eer ze geïntroduceerd werden in Nederland. Vele zeggen dat de karpervisser Kevin Maddocks ( toen een bekend Engels karperviser) de balletjes voor het eerst samen met de “hair”introduceerde in Nederland.
Toen het boek Carp Fever in 1981 werd gepubliceerd van Kevin Maddocks in Engeland was dat zeker een omslag in de karpervisserij van toen.
De grondlegger van het moderne karpervissen in Nederland was zeker Riny Groothuis, het Grote Karperboek was voor vele het meest legendarische Nederlandstalige karperboek ooit. Het eerste boek van Rini Groothuis kwam uit in 1977, hij schreef maar liefst 5 verschillende karperboeken. Daardoor zijn vele mensen opgegroeid als karpervisser in Nederland, enkel door de boeken van Rini Groothuis.
Een boek van Rini Groothuis, het grote karperboek.
De boilie
Veruit het populairste karperaas is waarschijnlijk wel de boilie. Een boilie kan een bolletje deeg zijn die door koken een harde buitenlaag krijgt, natuurlijk niet vanzelf daar moeten wel verschillende producten aan worden toegevoegd. Het voordeel hiervan is dat er minder witvis met je aas er vandoor kan gaan en dat je veel gerichter op de karper kan vissen. De boilie heeft in de jaren zeer veel verbeteringen meegemaakt, ingrediënten en flavours zijn toegevoegd en enorm uitgebreid, eiwitten, verschillende soorten vismelen en andere producten hebben de boilie tot een veelzijdig aas gemaakt.
Tegenwoordig wordt er bijna wel door elke karpervisser met een boilie gevist met wel of niet in combinatie met particals. Tegenwoordig zijn er weinig mensen die zelf nog de boilies maken, omdat je er voldoende kennis voor nodig hebt en niet te vergeten dat het een zeer tijdrovend werk is. De verschillende ingrediënten moeten bij elkaar passen, op de juiste verhoudingen met elkaar gemixt worden en als je er een geur of smaak aan wilt toevoegen, dien je de juiste hoeveelheid uit te vogelen. Daarna moeten er bolletjes van gedraaid worden, eerst bepaal je natuurlijk de grote van de boilie, want als je een werppijp in je bezit heb van 18 mm dan kun je er geen boilies van 22 mm mee gooien. Vervolgens moeten ze in de pan gekookt moeten worden, ook hier moet je over voldoende kennis beschikken, want hoe lang kook je het bolletje waar je zo veel tijd in hebt zitten, als je het te lang kookt dan verdwijnen zonder dat je het door hebt de geur of smaakstoffen of wat erger is dat er bepaalde ingrediënten stuk gekookt worden. Wil je iets drijvend vissen moet je ook zogenaamde pop ups maken met de zelfde ingrediënten en geur en smaak stoffen. Kortom, je hebt toch wel enige kennis nodig.
Tegenwoordig kan je kant-en-klaar boilies kopen in de vele hengelsportwinkels die ons land rijk is, of één van de vele boilie bedrijven en fabriekjes die er in ons land bestaan. Ook wordt er geschreven dat het een stuk goedkoper is, terwijl andere schrijven, als er eerste klas ingrediënten gebruikt worden, het maken van zo`n bolletje eigenlijk best wel eens veel geld kan gaan kosten. Gelukkig kan de karpervisser hier zelf over beslissen.
Voor de karpervisser die geen tijd of kennis heeft en de kant-en-klaar-boilie niet “vers”genoeg vindt zijn er ook de zogenaamde freezerbaits verkrijgbaar in de hengelsportzaak, dat zijn bevroren boilies die het voor elke karpervisser mogelijk maken om snel en gemakkelijk een boilie te kiezen om daar vervolgens mee op de karper te gaan vissen. Een vriezerbait is een boilie die net gekookt is en daarna ingevroren is, dus erg vers.
Er zijn inmiddels vele soorten freezerbaits op de markt, het nadeel was, dat je bij lange sessies deze bolies moeilijk goed kan houden, ze schimmelde nog wel eens of harde te veel uit waardoor het moeilijker was om ze aan je hair te monteren, tegenwoordig zijn er merken die je een paar maanden buiten de vriezer goed kan houden. Een paar bekende merken van Freezerbaits zijn watersense, richworht, pro line, dynamite, naturabait, kevin nash, martin sb en nog vele andere. Zie voor veel meer informatie over boilies op onze pagina Boilies en karpervoer
Particles
Tijgernoten, hennep, maples, kikkererwten, bonen, maples, pinda`s, tarwe, maïs zijn verschillende vormen en niet te vergeten maden. Het is eigenlijk te veel om op te noemen, maar elke particle kan een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de vriend de karper hebben. Vele karpervissers maken ook voerplekken met particles, daar het goedkoper is dan met boilies te voeren maar ook om een groter gebied te kunnen bestrijken.
Tenslotte
Karpervissen doen de meeste mensen waarschijnlijk wel in de zomermaanden, vele recreanten nemen de karperhengels mee op vakantie of een weekend uit om af en toe een hengeltje uit te werpen. De fanatieke karpervissers die blijven een paar dagen langs de water kant vertoeven en worden door vele mensen voor gek verklaard. Wat de meeste mensen niet begrijpen, is wat voor invloed karpervissen kan hebben op het alledaagse leven van een moderne karpervisser.
Er zijn op het ogenblik meer dan twee miljoen Nederlandse sportvissers, waaronder er ruim 14% karpervissers zijn ( +/- 280.000). Dit aantal geeft al aan hoe bijzonder populair het karpervissen de laatste jaren in Nederland is geworden, terwijl in 2010 het aantal nog rond de 35.000 geschat was. Als je meer informatie wil lezen over dit onderwerp, kijk dan eens op www.sportvisserijnederland.nl.
In 1974 is er in Nederland ook een karper studie groep opgericht, zie voor meer informatie www.karperstudiegroep.nl. Tegenwoordig heeft deze studie groep de naam de KSN gekregen, dat staat voor de Karper Sportvisserij Nederland.